צליאק celiac disease
היא מחלה הנובעת מרגישות לחלבון בשם גליאדין (Gliadin), המרכיב, יחד עם חלבון נוסף בשם גלוטנין, את הגלוטן המצוי בדגנים מסוימים. הצליאק היא מחלה אוטואימונית (תגובה של הגוף נגד אחד ממרכיביו). תאי מערכת החיסון מזהים בטעות את הגליאדין שנספג בתאי הדופן הפנימית של המעי הדק כגוף זר. תאי מערכת החיסון של החולה תוקפים את תאי המעי וגורמים בכך להפרעה בספיגת מזון.
מהי מחלת הצליאק:
מחלת הצליאק, הנקראת בעברית כרסת או דגנת, הינה מחלה בה מערכת החיסון
במעי תוקפת חלבון הנקרא גלוטן לאחר כניסתו למערכת העיכול דרך התזונה. מסיבה שאינה
ברורה לחלוטין, ומשלבת גורמים סביבתיים יחד עם גנטיקה, הגוף של החולים מזהה חלקים
מהחלבון (בעיקר מרכיב הנקרא גילאדין) כגורם זר שיש לתקוף וגורם לפגיעה ברקמה
הסופגת של המעי. תגובה זו גורמת לדלקות מקומיות ופגיעה ביכולת המעי לספוג את חומרי
המזון הנחוצים לגוף. ביטוי מחלת הצליאק משתנה בחומרתו ובסימניו ולכן על אף שמחלה
זו יחסית נפוצה מספר רב של פעמים היא אינה מאובחנת. מחלה זו יכולה להופיע בכל גיל,
החל מהחשיפה הראשונה של תינוקות למוצרי חיטה ועד אפילו בעשורים המתקדמים של החיים.
סימנים נפוצים למחלק הצליאק:
· שלשולים.
· פגיעה בספיגה של
חומרים חשובים.
o ברזל – גורם לאנמיה.
o חלבונים.
o ויטמינים.
· כאבי בטן.
· נפיחות בבטן.
· שבירת עקומות גדילה
בתינוקות.
· ירידה בתיאבון.
אבחנת מחלת הצליאק:
הדרך הכי מדויקת בשביל לאבחן את מחלת הצליאק הינה ע"י לקיחת
ביופסיה (דגימה) מרקמת המעי הדק ולראות בעזרת מיקרוסקופ את הפגיעה האופיינית. נהוג
לקחת ביופסיה לאחר מכן לסלק מהתזונה של החולים את הגלוטן ולאחר מספר חודשים לבצע
ביופסיה נוספת לוודא את החלמת הרקמה.
בנוסף ישנם היום שיטות פחות פולשניות לאבחנה בעזרת בדיקות נוגדנים
מהדם. אך שיטה זו פחות מדוייקת מכיוון שיכולים להיות נוגדנים מבלי לגרום לפגיעה
ברקמה.
טיפול בילדים החולים בצליאק:
הטיפול הטוב ביותר למחלת הצליאק הינו הימנעות מוחלטת מצריכת גלוטן
במזון. דבר זה הינו מאוד קשה מכיוון שגלוטן מופיע במזונות רבים. על מנת להימנע
מצריכת גלוטן יש להימנע מאכילה של מוצרים מחיטה, שעורה ושיפון. קיימים מוצרים רבים ללא גלוטן וקבוצות תמיכה לחולים
דבר המקל היום על ההתמודדות עם המחלה, אך מכיוון שהדיאטה צריכה להיות מאוד קפדנים
קשה מאוד להתמיד בה, ובמיוחד לילדים.
טיפול נוסף שניתן לתת במקרים חמורים הינו סטרואידים למספר שבועות על
מנת לזרז את ההחלמה תוך כדי הפסקת החשיפה.
טיפולים נוספים נמצאים בפיתוח אך נכון להיום אין טיפול יעיל פרט
להימנעות מגלוטן.
צליאק תסמינים
סימני מחלה: הפרעות בגדילה, משקל נמוך, גפיים רזות מהרגיל, נפיחות בטן המלווה בכאבים, בחילות, הקאות ויציאות שלשוליות מרובות (לא כולם מופיעים). חולי צליאק שאינם נמנעים מגלוטן עלולים לאחר שנים רבות לפתח סוג של סרטן - לימפומה.
מחלת הצליאק - מהם הגורמים ואיך מאבחנים ומטפלים?
הטיפול היחיד המבטל את כל התסמינים (אך אינו מרפא את המחלה), הוא הימנעות קפדנית מאכילת מזונות המכילים גלוטן. כסיוע לחולי צליאק, תוויות של מוצרי מזון בישראל המכילים גלוטן מציינות זאת במפורש, על אף שיש בעייתיות רבה בנושא זה. לעתים קשה להקפיד על הימנעות מוחלטת מגלוטן; לעתים מזונות שאמורים להיות נטולי גלוטן מכילים בטעות כמויות קטנות של החלבון. בנוסף, שמירה על דיאטה קפדנית לאורך כל החיים אינה קלה עבור אנשים רבים, במיוחד עבור ילדים ובני נוער. מצד שני, מגבלה זו אינה מפריעה להתפתחות ולגדילה מאחר שלכל מוצרי החיטה יש תחליפים תזונתיים (כרבע מאוכלוסיית העולם, בעיקר במזרח הרחוק, אינו צורך כלל דגנים המכילים גלוטן).המזונות מהם יש להימנע כוללים חיטה, שעורה ושיפון. לגבי שיבולת שועל קיימת סוגיה בעייתית: שיבולת השועל עצמה נטולת גלוטן ואולם כל יבולי שיבולת השועל המשווקים לצרכן מזוהמים בדגנים המכילים גלוטן. לכן, ההמלצה הרשמית כיום לחולי הצליאק היא להימנע מצריכת שיבולת שועל עד להשגת יבולים טהורים
דגשים: יש להקפיד על האכילה נכונה.