בחירת שפה: english hebrew

מידע על מחלות

מומי לב מלידה

מומי לב  (congenital heart defect (CHD

מומי לב מלידה הינו שם כולל להפרעות במבנה הלב הנגרמות בדרך כלל במהלך התפחותיו של הלב בעובר במהלך חודש ההריון הראשונים. סוגי המומים וצורת ההתבטאות שלהם מגוונת ביותר ועל כן ננסה לתת סקירה כללית על התופעות ואילו במקרה של מום  לב ספציפי יש לאחר קריאת חלק זה שיהווה מעין הקדמה לפנות למקורות מידע נוספים.

ניתן לחלק את הלב באופן כללי לשלושה חלקים:

חללי הלב- הלב מורכב מארבעה חללים, שתי עליות או פרוזדורים ושני חדרים. ארבעה חללים אלו מהווים את משאבת הלב.

מסתמים- אלו מעין דלתות המאפשרות או מונעות לחלופין את זרימת הדם בין העליות לחדרים ובין החדרים לכלי הדם הגדולים המובילים את הדם לגוף.

כלי הדם- צינורות המובילים דם ללב מהגוף, לגוף מהלב ודם ללב עצמו.

כל אחד משלושה מרכיבים אלו יכול להתפתח בצורה לא תקינה דבר שיוביל לפעילות לא תקינה של המערכת, משמעות הפגיעה תהיה שונה כמובן כתלות בחלק הפגום. יצויין כי ישנה אפשרות לשילוב בין פגיעות בחלקים שונים דבר שיהפוך את המשמעות הרפואית למורכבת יותר.

שכיחות מומי לב מלידה בקרב יילודים הינה בסביבות אחוז אחד, כלומר לכל 100 לידות יהיה יילוד מחלת מומי לב מלידה - congenital heart defect אחד עם שינוי במבנה הלב, ישנן אוכלוסיות המועדות יותר לקיום מום לב: בקרב פגים- תינוקות שנולדו בטרם הזמן ישנו אחוז גבוה יותר של מומים וכן בקרב תינוקות הסובלים ממחלות גנטיות שונות שכיחות המומים עולה, לדוגמה בתסמונת דאון. בהינתן שלתינוק מסוים יש מום לב הסבירות כי לאחיו יהיה גם עולה. גורמים להתפתחות לקויה הינם מגוונים, החל ממחלה זיהומית שתוקפת את האם במהלך ההריון (וירוס או חיידק) כמו כן חשיפה לחומרים מזיקים במהלך ההריון כגון אלכוהול מעל לכמות המותרת, חוסרים בחומרי תזונה נצרכים במהלך ההריון וכן פגמים גנטיים שונים.מום לב מתגלה בדרך כלל או בבדיקות במהלך ההריון או בשבועות הראשונים לחיי התינוק אולם אם המום לב אינו משמעותי או אינו התפתח יכול להיות שיתגלה רק בגיל מאוחר.ניתן לחלק את מומי הלב במספר דרכים. הדרך המקובלת ביותר מחלקת את מומי הלב מלידה לכאלו המכונים כיחלוניים (cyanotic) ולכאלו המכונים לא- כיחלוניים (acyanotic).

הקדמה קצרה: דם עורקי הינו דם הזורם בעורקים, אלו כלי הדם המזרימים דם עשיר בחמצן מהלב אל חלקי הגוף השונים הצורכים חמצן זה. דם ורידי הינו דם הזורם בורידים אלו כלי הדם המזרימים את הדם העני בחמצן לאחר שחלקי הגוף צרכו אותו אל עבר הלב. המומים הכיחלוניים גורמים לדם ורידי (עני בחמצן) להתערבב עם דם עורקי (עשיר בחמצן) בטרם הוא עובר לאבי העורקים (העורק הגדול היוצא מהלב) ולגוף. כלומר חלקי הגוף לעולם אינם נחשפים לרמה הגבוהה הרגילה של חמצן בדם העורקי (כיוון שדם מהצד הימני של הלב עובר לצד שמאל). כיוון שחוסר בחמצן יכול לגרום להכחלה של העור מכונה המום – מום כיחלוני. מומים לא כיחלוניים הינם מומים בהם או שלא חל שום ערבוב בין דם ורידי לדם עורקי  או שהערבוב בין הדם הורידי והעורקי נוצר טרם הגעת הדם לריאות וחמצונו (דם מצד שמאל של הלב עובר לצד ימין), והדם העובר לרקמות הגוף הינו ברמת חמצון תקינה. למי שמבולבל מעט מהתיאור – אנא קראו כאן כיצד פועל הלב כרגיל להבהרת התמונה. ההתערבות הרפואית במומי לב מלידה משתנה לפי סוג המום וחומרתו, ויכולה להיות ניתוחית תרופתית או מסוכמת בהשגחה בלבד. ההתבטאות הרפואית כאמור משתנה ומגוונת, נפוצים קושי בביצוע מאמץ גופני, התעלפויות, קוצר נשימה ועוד.

 

למי מתאימה העמותה שמחה לילד - לחץ כאן


טופס בקשת הצטרפות לפעילות עמותת שמחה לילד

 



 

לפרטים נוספים ויצירת קשר:
שמחה לילד - מספר העמותה 580422715 | תנאי שימוש באתר